Boka Kotorska

Boka Kotorska Boka - jedan od najljepših zaljeva na svijetu!
Boka kotorska (Zaljev hrvatskih svetaca, Sinus Rhizonicus, prema Risnu) prostran je i razgranati zaljev na južnom dijelu istočne obale Jadranskog mora, u Crnoj Gori, u blizini granice s Hrvatskom.

Zaljev je duboko zašao pod litice Lovćena (1.654 m) i Orjena (1.894 m). Počinje Hercegnovskim zaljevom, koji se sužava u Kumborski tjesnac, njime prelazi u Tivatski zaljev pa kroz Verige ulazi u Risanski i Kotorski zaljev. U Boki Kotorskoj postoje i devet otoka: Prevlaka, Mamula i Ostrvo Vavedenje na samom ulazu u bokokotorski zaljev, Gospa od Milosti, Sveti Marko i Ostrvo Cvijeća, Zanovjetni Školjic u tivtskom zaljevu - Krtoljska uvala, a Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe u risanskom zaljevu.

Boku Kotorsku su proslavili hrabri pomorci, vješti majstori, graditelji, mnogi istaknuti umni ljudi. Ima slavnu povijest — od grčkih kolonija, preko Ilira, Rima, Bizanta, srpskih srednjovekovnih država (Duklja, Srbija i Bosna) do Turaka, Mlečana, Rusa, Napoleona i Austrije. Svi su imali ambicije njome gospodariti. Pomorstvo je bila osnova života i dalo je pečat velikom kulturnom naslijeđu. U XVII i XVIII stoljeću Boka je imala preko 300 brodova duge plovidbe i do 300 manjih, koji su godišnje zarađivali 200.000 mletačkih zlatnika. Peraštani su u XVI stoljeću imali pomorsku školu (Nautika) na glasu, a u njoj su školovali mornare i za ruskog cara Petra Velikog.

Kontakt Info

RIVA-TOURS d.o.o. Neum
Neretvanska 31
88390 Neum
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 36 880 023
Fax: +387 36 884 023
GSM: +387 63 264 407

E-mail: riva-tours@tel.net.ba

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45